Yangın sırasında kaçış yolunuz açık ve kaçış yolu güvenli ise panik yapmadan sakin kalmaya odaklanmanız gerekmektedir. Duman solumamak önemlidir. Bu yüzden ıslak bir havlu ya da bez kullanarak burnunuzu kapatabilirsiniz. En iyi kaçış yolunu bulmak zorundasınız. Bunun için de hızlı hareket etmelisiniz ve değerli eşyalarınızı kurtarmak için zaman kaybetmemelisiniz.
Yangın anında yapılması gerekenlerden ilki çıkış yolu üzerinde alevlerin olup olmadığını kontrol etmektir. Kaçarken asansör kullanmamanız önerilir. Yangından kaçarken giysilerinizi hafif ıslatmalısınız. Çocukları yangından dışarı çıkarmak için yüzlerini nemli bir havlu ya da bezle örterek alevlerin zarar vermesini engelleyebilirsiniz. Duman içinden geçmek zorunda kalacağınız zaman duman katmanını geçerek acil çıkış yolunu bulup binayı terk etmeye çalışın. Evden çıkmayı başaramazsanız tekrar içeri girin ve 112‘yi arayarak yetkililerden yardım talep ediniz.
Kurtarılmayı bekleyen kişilerin olduğunu biliyorsanız itfaiyeyi arayarak bu kişiler ve konumlarını söyleyerek bilgilendirin. Yangından kaçmak için kaçış yolunuzu kapalıysa sakin kalmamız oldukça önemlidir. Alevlerden saklanmak için bir odaya geçmelisiniz. Dumanların ciğerlerinize girmesini engellemek için gömlek ya da bez ile burun deliklerinizi kapatın. 112’yi arayarak hemen yetkililerden yardım isteyin. Telefonunuza ulaşamıyorsunuz bağırarak komşulardan yardım istemeyi deneyin.
Ulaşabileceğiniz bir alanda yangın söndürücü varsa yangın söndürücüyü kullanın. Yangının ilerlemesini engellemek için oda kapısının altına yorgan, yastık gibi malzemeleri ısıtarak yerleştirebilirsiniz. Eğer ev içerisinde vantilatör ya da havalandırma sistemi varsa hemen kapatın. Böylece alevlerin yayılmasını engelleyebilirsiniz. Hareket etmeniz gerekiyorsa yerde sürünerek ilerleyin. Banyoda küveti su ile doldurun. İtfaiye memurlarının dikkatini çekmek için beyaz bir bez parçayı pencereden sallayın. Bununla birlikte, giysileriniz alev aldıysa üstünüzden çıkartamıyorsanız kendinizi yere bırakıp yuvarlanarak alevleri söndürmeye çalışın. Kapıları kapalı tutmanız yangının ilerlememesini sağlar.
Yangın anında yangın ihbar düğmesi varsa basılmalıdır. İtfaiye gelinceye kadar yangın söndürmek için elde olan imkanlar kullanılmalıdır. Yangın kapalı bir alanda çıktıysa yayılmasını engellemek için kapı ve pencereler kapatılmalıdır. Pencereden dışarıda olan kişilerle iletişim kurulmaya çalışılmalıdır. Yanık ve duman kokusu başka bir odadan geliyorsa kapılar açılmamalıdır. Ayrıca kapıya dokunulmamalıdır.
Yangın Söndürme Tüpleri
Yangın söndürme tüpleri kolay ulaşılabilecek bir yerde tutulmalıdır. Herkesin ulaşabileceği bir yerde olmalıdır. Duvara sabitlenmesi önemlidir. Yangın söndürme tüplerinin her yıl bakımının yapılması gerekir. Yangın tüpü kullanıldıktan sonra tekrar doldurulmalıdır.